Officiële BMW Club Nederland

2016 Themarit

Een indruk van de Themarit. We mochten helaas geen foto's maken tijdens het bezoek.

 

Bert vd Velden doet verslag:

 

JENEVERRIT

 

Het is dinsdag 21 juni 2016 en voor deze dag is gepland een “jeneverrit”.

Velen zullen zich afvragen wat je je hierbij moet voorstellen. Welnu ik was de aandrager van deze activiteit en zal daar hiernavolgend verslag van doen.

Ik had het van mijn vriend gehoord, die had deelgenomen aan een bedrijfsbezoek aan de Nolet distilleerderij in Schiedam, of ook wel bekend onder Ketel 1. Hij was zeer enthousiast en zodoende leek het mij ook wel wat voor de BMW-Club. Dit kenbaar gemaakt bij de touecommissie (TC), en die hebben dat perfect uitgewerkt tot een zeer geslaagde activiteit. En zo is het gekomen. 

In de aankondiging nodigde Rob Beuk alle deelnemers voor deze dag uit te verzamelen bij de AC te Bodegraven.

Na de gebruikelijke koffie werden de motoren gestart voor een rit die door de TC was uitgezet. Tijdens deze rit hebben we kunnen ervaren hoe mooi de provincie Zuid-Holland is. Vele pittoreske dorpjes en plassengebieden heb ik wel ooit eens van gehoord maar nu dan ook werkelijk gezien. In een woord een geweldig stukje Nederland! De rit eindigde voor een lunch bij het restaurant 't Oeverbos te Vlaardingen. Hier voegde zich nog 4 deelnemers toe aan het gezelschap waaronder André en Christine die met de auto zijn gekomen en Nico en Ans die om de hoek wonen en het niet de moeite waard vonden om de motor van stal te halen.

Na de lunch zijn we na een kort ritje van een half uurtje bij Distillery Nolet.

We werden hartelijk ontvangen door een mede directielid van de organisatie die verder ook de rondleiding heeft verzorgd.

We zijn ontvangen in de Nolet molen. Dit is een wolf in schaapskleren. Ogenschijnlijk is het een gerestaureerde oude stellingmolen met Dekkerwieken.

In werkelijkheid is het een in 2005 nieuw gebouwde molen van 42,5 m hoog (en is daarmee de hoogste molen van Europa) met een betonnen binnenwerk en met een de buitenzijde bekleed met oude steentjes, en met wieken die zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld stroomlijnsysteem, aangepast aan de ongewone functie van energiemolen. De molen werkt automatisch, de aanwezigheid van een molenaar is niet noodzakelijk. De stelling rond de molen, 25 meter boven de grond, hoeft niet betreden te worden en is hoofdzakelijk geplaatst om de molen er als een klassieke stellingmolen te doen uitzien. Ook de staart is niet functioneel: de molen is zo ingericht dat het kruien volautomatisch van binnenuit gebeurt. De molen drijft een generator aan die voor een deel de elektrische energie ten behoeve van de destilleerderij verzorgt. Verder herbergt de molen op de begane grond een gezellige ontvangstruimte voor binnen en buitenlandse gasten en op de eerste verdieping een goed geoutilleerde multifunctionele film-/presentatie ruimte waar we een film als bedrijfspresentatie hebben gezien waarin het succesverhaal van KETEL 1 is verteld. 

Ondanks de dreiging van oorlog met Frankrijk, heeft Joannes Nolet in 1691 besloten in Schiedam een distilleerderij te beginnen. Onvermoeibaar heeft hij geëxperimenteerd met kruiden en specerijen om de volmaakte smaak te vinden. Zijn bevindingen heeft hij toevertrouwd aan zijn dagboeken en die vormen nu, ruim drie eeuwen later, nog steeds de basis voor de ambachtelijk gestookte KETEL 1 jenever. Een inspiratiebron voor een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Met inmiddels de 11e en 12e generatie Nolet aan het roer. De dagboeken waarin dit gebeurt, liggen in een kluis waarvan de sleutel van vader op zoon wordt overgedragen. En waar slechts één Nolet per generatie toegang toe heeft. Alleen zo blijft het geheim van het merk KETEL 1 het best bewaarde geheim van Schiedam.

De jeneverstokerijen kwamen in de 19de eeuw tot grote bloei. Alleen al in Schiedam waren bijna 4OO branderijen en distilleerderijen actief. De stad was daardoor het centrum van de wereldwijde handel in Hollands gedistilleerd en kende vele aanverwante activiteiten. Jeneverstokerij Nolet investeerde in de bouw van brandersmolens. Nu is Nolet nog de laatste en enige zelfstandige jeneverstokerij in Schiedam. Omdat jenever in het einde van de 20ste eeuw als drank bij het publiek uit de gratie is geraakt heeft Nolet tijdig de bakens verzet en is wodka gaan stoken. Inmiddels is dit het belangrijkste product geworden en drijft de onderneming op de productie van wodka dat in grote hoeveelheden (honderdduizenden liters per jaar) naar onder andere Amerika wordt geëxporteerd.

 Door een zeer bevlogen gids zijn we geleid door de hele destilleerderij alsmede bottelarij met volautomatische was- en vulstraten waar duizenden flessen per dag worden gespoeld en gevuld met jenever, maar voornamelijk wodka. Ook kwamen we in de stokerij oog in oog te staan met de diverse gasgestookte ketels maar ook met DE nog steeds kolengestookte KETEL nr. 1, waaraan de onderneming haar naam aan ontleent.

Het distillaat dat de koperen distilleerketels verlaat, heeft nog even te gaan voordat het KETEL 1 mag heten. Nu komt het erop aan dat alle smaken en aroma’s zich goed samenvoegen. Hiervoor wordt het distillaat geruime tijd in grote ondergrondse vaten opgeslagen. Hier vindt het zogenaamde huwen plaats. De aroma’s verbinden zich tot één harmonieus geheel. Zo ontstaat in alle rust de onvervalste, zachte en zuivere KETEL 1 graanjenever.

Onze zwerftocht heeft ons ook gebracht bij het logistiek centrum waar vanuit de hele wereld wordt bediend, de fustenzolder, het museum, de vergaderzaal en de oude dictiekantoren met het bureau van waar vandaan diverse generaties Nolet de onderneming hebben geleid.

De middag is afgesloten in de ontvangstruimte in de molen. Rob heeft onze bevlogen rondleider namens allen hartelijk bedankt. Als kleine blijk van een grote waardering wilde Rob een ingezamelde som geld overhandigen t.b.v. een door Nolet te bepalen goed doel. Echter zonder succes, want de onderneming Nolet neemt van niemand iets aan. Dus heeft Rob het bedrag inmiddels aan een goed doel gegeven uit naam van de BMW motorclub. (Kika,RB)

Wel ontving elke deelnemer een cadeauverpakking met een ½ ltr. Ketel 1 jenever alsmede een ½ ltr. Ketel 1 wodka.

Al met al een zeer geslaagde dag waarvoor hartelijke dank aan de organiserende TC

.

Bert van der Velden

 

 

 

 

 

Extra foto's