Artikelen

Clubavond 2 februari

Clubavond, lezing over de beklimming van Mount McKinley, de hoogste berg van Noord-Amerika 

Aanvangstijd: 20.00 uur.


Plaats          : H2O (zwembad) / De Uithof 1 (voor GPS Groenendaal) / 3481 WE te Harmelen

Onderwerp    : DUTCH DENALI EXPEDITION 2009.

Spreker        : Jeroen van Dijk.

 

Jeroen van Dijk geeft deze clubavond een boeiende en interresante voordracht over zijn voorbereidingen en het beklimmen van de hoogste berg van Noord-Amerika Mount McKinley


Lees verder hoe het begon en wat je op de clubavond kunt verwachten!

Het was op een doordeweekse winteravond begin 2009 toen ik een telefoontje kreeg van Frank. Frank spreek ik gemiddeld 2 x per jaar aan de telefoon en meestal gaat  het gesprek al snel over klimmen en  bergen. We plannen dan meestal een winterse tocht in Noorwegen of de Alpen om te gaan ijsklimmen op bevroren watervallen.

Voor de niet klimmer lijkt dit misschien een bizarre vrijetijdsbesteding maar voor ons is het klimmen op en langs de meest spectaculaire ijsformaties puur genot. Al snel komt Frank ter zake en vraagt hij: “Ken jij Mount Mckinley?” In mijn gedachten duikt een reusachtige berg op, van top tot teen bedekt met sneeuw en ijs, ergens in een van de koudste uithoeken van Alaska, Noord Amerika. “Ik heb er wel eens van gehoord”antwoord ik. “Is het niet een van de Seven Summits *?” “klopt“, zegt Frank, “Ik wil je uitnodigen om mee te gaan op expeditie om deze berg te gaan beklimmen!” Frank heeft nu al mijn aandacht en ik merk dat zijn vraag meteen al een hoop enthousiasme bij me los maakt. Maar tegelijkertijd roept het ook allerlei gedachten en onzekerheden in mij op. Dit is een serieuze onderneming; hoe ga ik dit regelen met het thuisfront (vrouw en 2 jonge kinderen) en met mijn werk? Wat zijn de risico’s en mijn verantwoordelijkheden? Hoe bereid ik mij hier fysiek en mentaal  op voor? Wat gaat deze onderneming kosten, moet ik sponsors gaan regelen?

Ik vraag Frank aan het einde van het gesprek een week bedenktijd om een en ander met mijn partner en mijn werkgever te bespreken. Ik lig er vervolgens de halve nacht wakker van maar stiekem weet ik het antwoord al lang: Dit is precies wat ik wil! Deze kans moet ik met beide handen aanpakken!   

* Seven Summits zijn de 7 hoogste bergen van ieder continent. Op jullie clubavond zaterdag 2 februari 2013 geef ik een presentatie over de voorbereidingen en het   beklimmen van de hoogste berg van Noord-Amerika  (6194 m): Mount McKinley  (Denali ).

Wil je zien en horen hoe het is om met een vliegtuigje uit 1954 op een gletsjer te landen, welke uitrusting je nodig hebt om temperaturen van -30  graden Celsius  te overleven, hoe je 60 kg persoonlijke uitrusting de berg op sleurt of hoe het is om 10 dagen ingesneeuwd te zitten wachten op die ene mooie dag om een toppoging te wagen?

Welkom op de clubavond van 2 februari 2013

Jeroen van Dijk


 


Lees het verslag