Artikelen

2016 Themarit 2016: Jenever-rit

 

 

 

Themarit 2016 wordt de……… “Jenever-rit”: Dinsdag 21 juni 2016

 

De Toercommissie werd door ons meedenkend clublid, Bert van der Velden, waarvoor dank, op het Jenever-geurspoor gezet. 

Schiedam, van oudsher de jeneverstad van Nederland....

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerijen mogelijk. In tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever gestookt en over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam "Zwart Nazareth" vanwege de enorme vervuiling van de met steenkool gestookte branderijen en ook de glasfabrieken.

Maar dat is allemaal verleden tijd. Wij gaan voor deze Themarit op bezoek bij Nolet Distillery in Schiedam en dat is natuurlijk de beste manier om de traditie te beleven. Zij ontvangen ons in stellingmolen "De Nolet", overigens de hoogste molen ter wereld. Bevlogen gidsen en een inspirerende film nemen ons mee in het familieverhaal dat in 1691 begon. Een bijzonder verhaal, dat het familiemuseum en de oude directiekantoren ons vertellen.

In de stokerij komen we oog in oog te staan met de kolengestookte distilleerketel nummer 1, die nog altijd in gebruik is. We zien, beleven, ruiken en volgen het distilleerproces en we mogen een blik werpen op de moderne techniek in de bottelarij, op de fustenzolder en in het Logistiek Centrum van waaruit zij de hele wereld bedienen. Wij zijn van harte welkom.

 

Het bezoek bestaat uit:

-Ontvangst met koffie/thee en een korte inleiding

-Rondgang door de molen en vertoning van een film

-Uitgebreide rondgang door stokerij, bottelarij, fustenzolder, museum en de oude directie-kantoren

Praktisch:

  • De rondleiding duurt ruim tweeënhalf uur en begint om 13.30u.
  • De rondleiding is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
  • De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar.
  • Het is niet toegestaan om binnen het bedrijf foto's te maken.
  • Parkeren van motoren op het terrein van Nolet. Ook is daar ruimte voor kleding en helmen. Voor parkeren auto's is ook een oplossing.
  • Bij voldoende animo regelt de TC een gezamenlijk lunchadres en vooraf een leuke toerrit.
  • Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. Bij dat aantal splitsen we de groep in 2 x 20. Groep "1" gaat eerst de film zien en dan de rondleiding. Groep "2" andersom en rond 16.30u hebben beide groepen de rondleiding gevolgd.
  • Aanmeldingen boven de 40 leden gaan op de reservelijst en die groep kan wellicht weer groot genoeg worden voor een 2e themadag. Introducé(es) toegestaan maar clubleden gaan voor.
  • Deelname aan de rondleiding is gratis. Jenever is die dag om aan te ruiken. Proeven doen we niet: BOB.

 

Aanmelden via het aanmeldformulier: Themarit 2016 

Toercommissie@bmwclubnederland.nl

 

Voor alle evenementen van de BMW Club Nederland (BCN) of door BCN aanbevolen evenementen is de disclaimer van toepassing, die u via deze link Disclaimer kunt raadplegen.

 

Lees het verslag