Artikelen

Seizoens Openingsrit 14 maart 2015

De Seizoens Openingsrit van 14 maart 2015

Brabant, het 'land' waar Guus Meeuwis vandaan komt en daar ook vol vuur over zingt, daar gaan wij rijden. 

“Een muts op mijn hoofd, mijn kraag staat omhoog” - is bij ons dan een helm.
“Het is hier ijskoud, maar gelukkig wel droog” – wij kennen geen slecht weer, alleen slechte kleding.
“De dagen zijn kort hier, de nacht begint vroeg” – worden nu gelukkig weer langer.
“De Peel en de Kempen en de Meierij” – daar gaan wij rijden.
“Maar het mooie aan Brabant …..” – dat zien wij nu, maar hij zingt dan verder:
“En dan denk ik aan Brabant……….”
Het valt mij iedere keer weer op hoe mooi Nederland kan zijn, ondanks dat het, toen wij de rit hebben nagereden, bewolkt en koud was. 

Wij gaan starten bij Mofra BMW Motorrad te Rijen. We kunnen daar rekenen op een ontvangst met de bekende Brabantse gastvrijheid, waarbij koffie en koek niet zullen ontbreken. In de showroom kunnen diverse modellen bekeken worden en de nieuwe collectie kleding is er ook te bewonderen. Daarna vertrekken we en hebben dan een rit voor het wiel van ongeveer 140 km.

Onderweg zijn er vele plekken waar een koffie- en of lunchstop gemaakt kan worden. 

De rit gaat van Rijen via o.a. Geertruidenberg waar de Bergsche Battery, een verdedigingsleger uit 1593, ten tijde van het beleg van Geertruidenberg onder de roemruchte leiding van Prins Maurits ligt. Met piekeniers, musketiers, vaandelwacht en d.m.v. het afschieten van kanonnen en musketten geeft een groep acteurs demonstraties over het leven in en de verdediging van de stad in de 16e eeuw. 

Dan volgt Drimmelen, de Voortuin van de Biesbosch. Vervolgens gaan we om Breda heen naar Ulvenhout waar we de neogotische Sint-Laurentiuskerk en de ernaast gelegen pastorie kunnen bewonderen; deze dateren uit 1904. Beide panden zijn beschermd als rijksmonument, evenals het Van Peteghemorgel dat dateert uit 1803

Dan komen we in het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. Het geheel is het meest unieke dorp in de hele wereld en telt 30 enclaves, als puzzelstukjes her en der verspreidt over het grondgebied van beide gemeenten. Uniek is ook dat er een grenspaal midden in het dorp staat met 2 nummers. 

We vervolgen onze weg via België en Hilvarenbeek, waar ook weer een aantal bezienswaardigheden zijn, en via Goirle weer terug naar Rijen waar Carla en Mark (van Mofra) ons weer ontvangen, met misschien wel een worstenbroodje. 

Leden van de Toercommissie zijn van 10:00 uur tot 12:00 uur aanwezig en natuurlijk ook bij terugkomst bij Mofra weer om jullie te ontvangen.

Al met al belooft het weer een mooie rit te worden, zeker als het weer mee zit.

Heeft u zich al opgegeven om de GPS gegevens te ontvangen bij:  gps@bmwclubnederland.nl?

Frans Röss, met wat hulp van Guus.

Coördinator Toercommissie 

 

 

  

 

 

  

Voor alle evenementen van de BMW Club Nederland (BCN) of door BCN aanbevolen evenementen is de disclaimer van toepassing, die u via deze link Disclaimer kunt raadplegen.

 

 

 

 

 

Lees het verslag